dinsdag 27 november 2012

* Onze klas *

We zijn met achttien,
en zijn allemaal even graag gezien.
 
Soms zitten we in de zithoek, daar is een kabaaltje,
dan vertelt de juf een leuk verhaaltje.
 
We doen Wiskunde, Frans, W.O. of Taal,
ja hoor, dat doen we allemaal.
 
We doen om de twee weken een karwei,
want dat hoort er ook bij.
 
Onze klas is niet klein,
maar wel REUZEFIJN!
 
Inez - Tyana - Kato 
 
 
 


 
 
 
 
Onze leefregels voor in de klas:
- Ik draag mijn steentje bij tot een goede sfeer in de klas.
- Ik ben behulpzaam.
- Ik heb respect voor andere kinderen in de klas en op de speelplaats.
- Ik werk goed samen.
- Ik luister naar anderen. Iedereen mag voor zijn mening uitkomen.
- Ik leen niet ongevraagd iemands spullen.
- Ik zorg ervoor dat de klas netjes is en blijft.



Onze bibliotheek
Hier vinden we leuke verhaaltjes, informatieve boeken, knutselboeken, sprookjes, kookboeken en nog zoveel meer!



Onze leeshoek
In onze leeshoek leest de juf een leuk verhaaltje voor, praten we over de vakantie of het weekend of heb ik de kans om rustig een boek te lezen.




De computerhoek
Hier kunnen we op Bingel educatieve spelletjes spelen, informatie opzoeken op het internet, ...




De actuamuur
We stellen regelmatig een krantenartikel voor aan de klas. Dit hangen we dan op de actuamuur.



De gevoelensthermometer
Elk kind heeft een naamkaartje dat hij/zij bij de juiste 'smiley' hangt. Dit doen ze elke ochtend.
Ik voel me: SUPER blij - gelukkig - ziek - verdrietig - boos




Onze klasafspraken
- Ik zit stil op mijn stoel en loop niet ongevraagd rond in de klas.
- Ik steek mijn vinger op als ik iets wil vragen.
- Ik zwijg als de juf of een klasgenootje aan het woord is. Ik praat niet ongevraagd in de klas.
- Ik luister naar de juf en de andere kinderen.



De datum
Wij 'noteren' elke dag de datum in het Frans.



Het beverbord
Bijna elk kind krijgt gedurende twee weken een bepaalde taak in de klas. Dit kan zijn: de vuilnisbakken leegmaken, de klas borstelen, het bord afwassen, boeken uitdelen, enzovoort.



Het dagverloop
Elke dag hangt de juf kaartjes op om te tonen wat we die dag allemaal gaan doen.



Het Frans ochtendgebed


De beertjes van Meichenbaum
Hoe werk ik aan mijn taak?
1) Wat moet ik doen?
2) Hoe ga ik het doen?
3) Ik doe mijn werk.
4 ) Ik kijk mijn werk na. Wat vind ik ervan?



De CLIM-kaartjes
In onze klas werken we vaak in groepjes. Het is dan belangrijk dat ieder kind een eigen taak binnen de groep krijgt. Dit kan zijn: de verslaggever - de groepsleider - de tijdsbewaker - de materiaalmeester - de planner



Ons Lieveheersbeestje
Wanneer je iets hebt wat je graag wilt delen met de juf, maar niet weet hoe je het moet zeggen of het niet goed durft te zeggen, mag je dit op een papiertje schrijven en in ons lieverheersbeestje stoppen. Zo kunnen allemaal op tijd ons hartje eens luchten als het nodig is.




De verkeerslichten
Elk kind heeft een eigen verkeerslicht. Als het huiswerk niet gemaakt is of de klasafspraken worden niet nageleefd, ga je van groen naar oranje en misschien wel van oranje naar rood. Heb ik rood op het einde van de week, dan krijg ik een extra huistaak mee naar huis. Elke maandag worden de verkeerslichten terug op groen gezet.



Elke dag een gebed
Naast ons Frans ochtendgebed maken we af en toe ook eens tijd voor een gebed uit ons 'bijzonder boekje'.



Een ruzie uitpraten
 Eerst rustig worden en tot 10 tellen. Je afvragen wat er precies gebeurd is en wat je niet zo leuk vond. Hoe lossen we het op? Door er rustig over te praten.



Hoekenwerk
Als al onze zwembeurten erop zitten, is het tijd voor hoekenwerk. De kinderen werken allerlei opdrachten op zelfstandige basis uit. Dit kan een individuele opdracht of een groepswerkje zijn. Het is de bedoeling dat de kinderen hun taken leren plannen en zelfstandig aan de slag gaan met de leerstof.




Ik zie 'HET' in jou
Ieder van ons heeft prachtige eigenschappen en is onmisbaar. Wij zochten die van elkaar en maakten er een mooie tekening over.



maandag 26 november 2012

Grootouderdag

Ook dit jaar wilden we onze grootouders op een originele manier verrassen. Dit deden we door een 'ouderwetse' postkaart te maken. Eerst maakten we een schets op een kladblad. De tekening moest iets te maken hebben met oma of opa. Als dit goed was, tekenden we het over op een beige papier. Daarna kleurden we het in met bruine en beige tinten. Daarna schreven we een mooi versje op de achterkant.
We kregen een gekleurde envelop van de juf. We schreven het adres op de voorzijde en kleefden er een postzegel op. We gingen samen naar het postkantoor om onze kaartjes te posten.
 
Groetjes, Dieuwertje
 
 
 

 




vrijdag 16 november 2012

Zwemmen

Dit schooljaar gaan we 8 keer zwemmen op vrijdagnamiddag. Samen met 2 andere klassen rijden we met de bus naar het zwembad in Tongeren. We moeten een badmuts dragen en de kleur ervan bepaalt je niveau. De oranje kleur betekent dat je nog niet zo goed kan zwemmen. Kinderen met een blauwe badmuts kunnen al goed zwemmen. De zeer goede zwemmers hebben een groene badmuts. Tijdens de zwemles moeten we baantjes zwemmen, opdrachten doen met een plankje, door hoepels zwemmen, enzovoort. Ik vind het heel leuk.
 
Groetjes, Ticho


De kindergemeenteraad

Ik ben Inez. Ik zit in de kindergemeenteraad van Wellen, samen met Tessa, Kyara en Dieuwertje. Hiervoor hebben we eerst een campagne gevoerd. We hingen posters op in heel de school en vertelden waar we aan wilden werken in de gemeenteraad. Daarna stemden alle kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar.
Het is heel leuk om te doen. We kregen ook een T-shirt. Onze taken zijn o.a.: helpen bij de aankomst van de Sint, het lezen van een tekst bij de ceremonie van Wapenstilstand, ...
We vergaderen 3 tot 4 keer per jaar in het gemeentehuis.
 
Groetjes, Inez
 

Voordracht en drama: Spoken onder mijn bed

Woensdagvoormiddag hebben we een toneeltje opgevoerd voor de klas. We werden verdeeld in verschillende groepjes. De titel van het 'toneelstukje' is 'Spoken onder mijn bed'. We verdeelden de tekst en maakten er een mooie voorstelling van. Iedereen heeft dat heel goed gedaan!
 
Groetjes, Kyara
 
 
 







donderdag 15 november 2012

Wij vieren de koning!

Koningsdag is in België een feest ter ere van de koning, dat jaarlijks op 15 november wordt gevierd. Ook wij vierden de koning in onze klas.
 
 
 
 
De koning op bezoek in onze klas. Wat wil jij graag tegen hem zeggen?
 
Dag koning Albert, de kinderen van het tweede leerjaar zijn vandaag in de kleuren van de Belgische vlag naar school gekomen. En wij hebben op Karrewiet de quizvraag over u ingevuld. We hebben gepraat over de typische Belgische dingen, zoals chocolade, frietjes en bier. We vinden u een heel goede koning. Daag!
 
TYANA
 
 
Beste koning, waarom kreeg manneke Pis een standbeeld?
 
LIANDER
 
 
Hallo majesteit, hoe verloopt deze feestdag voor u? Ik ben blij om deze eer te mogen meemaken dat u vandaag naar onze school komt. Er zijn zoveel scholen dus dat maakt het nog specialer. Wellen is een klein dorpje ten opzichte van ons geliefd België. Dank u voor uw bezoek. Ik vergeet dit moment nooit meer.
 
LUKAS
 
 
Dag meneer de koning, proficiat met deze feestdag. Voor welke voetbalploeg bent u? Ik ben voor Genk en Standard. U ziet er goed uit vandaag!
SENNE
 
 
Hallo, gaat het goed met u? Ik vind dat we een leuk land hebben. Ik vind het fijn dat u vandaag gevierd wordt. Daarom zullen wij iets Belgisch eten vandaag.
KATO
 
 
Dag koning, hoe ziet jouw paleis er eigenlijk uit?
 
JAIMIE
 
 
Hallo beste koning, je bent een goede koning. Het is hier echt geweldig met zo'n koning als jij.
 
JESSY
 
 
Hallo Koning, het is een grote eer om u te ontmoeten op deze dag. Is alles goed met u? En met uw vrouw? Hoe is het met uw zonen? Ik heb genoten van uw bezoekje. Groetjes.
 
DIEUWERTJE
 
 
Dag koning van België!
 
LENNERT
 
 
Dag koning, u bent zo een goede man. U hebt zoveel voor ons land gedaan.
 
KYARA
 
 
Hallo, u heerst heel goed over ons land.
 
TESSA
 
 
Dag beste koning, hoe gaat het? Wat hebt u vandaag gedaan? En mag ik met u op de foto? Proficiat!
 
 
Bonjour Albert, je suis Marie, ça va?
 
MARIE
 
 
Hallo koning Albert, u bent een hele goede koning. U zorgt goed voor ons land. Ik hoop dat u dat blijft doen.
 
 
Hallo, proficiat! Ik zet een stukje van het Belgisch volkslied voor u op. Jij verdient een applaus, want je bent altijd voor ons land blijven vechten. Proficiat!
 
TICHO
 
 
Gegroet Hoogheid, u bent de beste koning die ik ken en u ziet er heel goed uit. U bent de liefste man die ik ken. Vier nog goed! Salut!
 
ELINE
 
Beste koning,
Het is een eer u te ontmoeten. Ik heb al veel over u gehoord. Hoe gaat het met u? U hebt een heel mooi paleis. U bent mijn allergrootste idool. Ik hoop dat ik u nog vaak zal zien.
 
INEZ


Beste koning, hoe gaat het? Wat hebt u vandaag gedaan? Zou ik met u op de foto mogen? Proficiat dat u al zo lang koning bent!

Taal: Thema 3: Magische machten - handlezen

We werden verdeeld in vijf groepen. Eerst lazen we een tekst in ons taalboek. Daaruit leerden we hoe we elkaars hand konden lezen. Als je rechtshandig bent, moet je je linkerhand lezen en andersom. Mijn levenslijn was lang, dus ik ga lang leven. Mijn hartslijn komt tot aan mijn middelvinger en dat betekent dat ik vriendelijk ben. Het was niet gemakkelijk, maar wel heel leuk.
 
Groetjes, Senne 
 
 


dinsdag 13 november 2012

Griezelen in de klas - Halloweenfeestje

Brrr... de laatste vrijdag voor de vakantie stonden er 18 griezelige spookjes, heksen en monstertjes in de rij van 5B. Namiddag hadden we namelijk een bibberend halloweenfeestje in de klas.
Enkele kinderen hadden een leuke voorstelling voorbereid. Zo speelde Lukas een prachtig stuk op zijn viool. Marie deed ballet. Eline toonde ons een spectaculair dansje en ook heel wat andere kinderen lieten hun danskunsten zien. Een dikke proficiat!
 
Er werden ook spelletjes gespeeld en griezelige tekeningen gemaakt.
Om de buikjes te vullen was er heerlijke pompoensoep met spinnetjes. Smullen maar!
 
Dit was alvast een goed begin van de vakantie!
 
 

 



Beeldopvoeding: Keith Haring

 
Keith Haring was een Amerikaanse kunstenaar die cartoonachtige schilderingen en tekeningen  maakte.